Παρασκευή 7 Μαΐου 2010

Mummer’s Dance







Το Mummer’s Dance είναι ένα μουσικό κομμάτι της Καναδής ερμηνεύτριας - συνθέτριας Loreena McKennitt από το album « The Book of Secrets» το οποίο κυκλοφόρησε το 1997. Άκουσμα με κέλτικες ρίζες, αναφέρεται στους καλλιτέχνες με τον μεσαιωνικό όρο Mummers, όπου πρόκειται για ηθοποιούς που έπαιζαν μασκαρεμένοι σε δρόμους και πανηγύρια.

Το τραγούδι αυτό τόσο μέσα από τους στίχους του όσο κι από τη μελωδία του οδηγεί τον ακροατή σε έναν κόσμο μαγικό, παραμυθένιο, του δίνει τη δυνατότητα να κάνει απρόβλεπτα ταξίδια στο χρόνο και το χώρο. Η επιδέξια εναλλαγή των εντάσεων αλλά και των ήχων που προκύπτουν από μία μεγάλη ποικιλία μουσικών οργάνων τόσο διαφορετικών μεταξύ τους όσο είναι το ακορντεόν, οι ηλεκτρικές κιθάρες, διάφορα ινδικά όργανα όπως τύμπανα και serangi tabla προσδίδουν στη μεταφορά της φαντασίας, στην ονειρική διαδικασία στην κίνηση μεταξύ του συνειδητού και του ασυνείδητου.

Στο άκουσμα του κομματιού η φωνή στο ρεφρέν αποτελεί το μουσικό όργανο που αποδίδει στο κομμάτι τις ύψιστες εντάσεις αντίθετα, στην υπόλοιπη διάρκεια, η ένταση πέφτει είναι ένταση αφήγησης, χαμηλή ένταση όπου συγκριτικά με τα ρεφρέν ακούγεται σαν ψίθυρος.Ομιχλώδες τοπίο, νωρίς το ξημέρωμα ή αργά το απόγευμα, ψιλόλιγνα δένδρα κρύβουν τον ουρανό και μόνο κατά διαστήματα υπάρχει κάποιο ξέφωτο όπου επιτρέπεται δέσμες φωτός να εισχωρήσουν. Χώρος χωρίς πλαϊνά όρια μόνο έδαφος και ταβάνι στο οποίο κάποιες στιγμές υπάρχουν χαραμάδες από όπου απαλό φως εισέρχεται. Κίνηση γρήγορη συνεχής χωρίς εμπόδια με ρυθμό που αυξομειώνεται.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου